Vožd je stigao!
Vožd je novo, jedinstveno vino iz naše premijum linije proizvedeno u ograničenoj seriji, u sklopu jednog veoma zahtevnog i inovativnog projekta.
O svim detaljima i specifičnostima proizvodnje govore vlasnik vinarije Božidar Aleksandrović i glavni enolog Vladan Nikolić – pogledajte VIDEO.
BELEŠKA VINARA: Izuzetno bogat i složen aromatski kompleks sačinjen od intenzivnih tonova crvenog i crnog bobičastog voća. Vino je izuzetnog ukusa, mekano sa sočnim taninima, a završnica ukusa je energična, dugotrajna i voćna.
UPARIVANJE SA HRANOM: U Voždu možete uživati nakon bogatog obroka zbog viših koncentracija resveratrola i kvercetina, ali i upariti ga sa specijalitetima od crvenog mesa.
SERVIRANJE: Temperatura: 16 – 18ºC
Napomena: Posle pet godina odležavanja, obavezno dekantirati radi odvajanja od taloga i aeracije.
Sortni sastav: 100% Kaberne Sovinjon
Region: Šumadija, Oplenačko vinogorje
Vinogradi: Kaberne Sovinjon (posebne parcele)
Nadmorska visina vinograda: 270 – 320m
Položaj vinograda: Južna i jugozapadna ekspozicija
Sastav Zemlje: Gajnjača i smonica u kombinaciji sa kamenom.
Veličina boce: 0,750 l
Odležavanje: Barrique
Naziv projekta: Cabernet Sauvignon Wine with Td-enriched Resveratrol and Quercetin Concentrations
Nosilac konzorcijuma: Vinarija Aleksandrović (Donja Šatornja, Тopolа)
Glavni partner: Medicinski fakultet univerziteta u Beogradu
Partneri: Mašinski fakultet univerziteta u Beogradu
Fakultet organizacionih nauka univerziteta u Beogradu
Sektor: Prehrambena industrija i poljoprivreda
Kratak opis inovacije: Proces za razvoj jedinstvenog vrhunskog vina namenjenog za domaće i svetsko tržište. Vino će imati povećanu koncentraciju antioksidanata, resveratrola i kvercentina, a istovremeno smanjenu koncentraciju viših alkohola za jedinstven ukus.
Projekat finansira Fond za inovacionu delatnost iz budžeta Republike Srbije sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a kroz Projekat za unapredjenje konkurentnosti i zapošljavanja (sporazum o zajmu sa Svetskom bankom).
Cabernet sauvignon vino sa povećanom koncentarcijom resveratrol i kvercetina
Naziv projekta: Cabernet Sauvignon Wine with Td-enriched Resveratrol and Quercetin Concentrations
Nosilac konzorcijuma: Vinarija Aleksandrović (Donja Šatornja, Topola)
Glavni partner: Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu
Partneri: Mašinski fakultet Univerzitet u Beogradu
Fakultet organizacionih nauka Univerzitet u Beogradu
Sektor: Prehrambena industrija i poljoprivreda
Kratak opis inovacije: Proces za razvoj jedinstvenog vrhunskog vina namenjenog za domaće i svetsko tržište. Vino će imati povećanu koncentraciju antioksidanata, resveratrola i kvercentina, a istovremeno smanjenu koncentraciju viših alkohola za jedinstven ukus.
Projekat finansira Fond za inovacionu delatnost iz budžeta Republike Srbije sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a kroz Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja (sporazum o zajmu sa Svetskom bankom).
Poziv na javnu raspravu o uticaju na životnu sredinu projekta anti-aging wine
Poziv na javnu raspravu o uticaju na životnu sredinu projekta „Anti-aging wine“ ID50138 po Javnom pozivu za Program saradnje nauke i privrede Fonda za inovacionu delatnost Srbija konzorcijuma u sastavu:
Vinarija Aleksandrović, Vinča,
Medicinski fakultet, Univerzitet Beograd
Mašinski fakultet, Univerzitet Beograd
Fakultet organizacionih nauka, Univerzitet Beograd
Javna rasprava održaće se 11.03.2019. godine, u 12 časova, u prostorijama Vinarije Aleksandrović, u Vinči.
YouTube kanal vinarije Aleksandrović
Naš tim odlučio je da u 2018. godini barem jednom mesečno podeli sa vama najvažnije i najnovije informacije putem video materijala.
Serijal je otvorio naš enolog Vladan Nikolić sa detaljnim izveštajem o berbi 2017.
Druga epizoda bila je posvećena rezidbi, Steva i Gruja objasnili su zašto je ta operacija vrlo važna u proizvodnji vrhunskih vina.
U trećoj epizodi, Božidar Aleksandrović, vlasnik vinarije govorio je o tradiciji obeležavanja vinogradarske slave, Svetog Trifuna.
Sve tri epizode možete pogledati na našem YouTube kanalu, a ukoliko želite da dobijate redovna obaveštenja za svaki novi video kliknite na dugme SUBSCRIBE .
Epizoda 1 | Vladan Nikolić | Berba 2017. – OVDE.
Epizoda 2 | Gruja i Steva | Rezidba – OVDE.
Epizoda 3 | Božidar Aleksandrović | Sveti Trifun – OVDE.
Predstavljena skulptura Bahusa
Nedavno je u vinariji Aleksandrović svečano predstavljena skulptura Bahusa. Uz prijatelje i kolege, nazdravili smo u ime ovog neverovatnog umetničkog dela, autora Nebojše Savovića Nesa.
Skulptura Bahusa ukrasiće našu arhivu vina, a svi posetioci vinarije imaće priliku da uživaju u ovom remek-delu.
TEKST: LINK
GALERIJA: LINK
Vinsko veče Aleksandrović u restoranu sa Michelin zvedicom
Sa velikim ponosom delimo sa vama lepe vesti iz Kopenhagena. Naš partner, kompanija Vinograd.dk, je u saradnji sa eminentnim „fine dinning“ restoranom Restaurant Kokkeriet organizovala veličanstven događaj uparivanja hrane i Aleksandrović vina, pod nazivom „Winemaker dinner“ (Večera sa vinarom).
Broj gostiju bio je ograničen, a njih četrdesetak imalo je priliku da proba 10 vina iz portfolija vinarije Aleksandrović. Njihova nepca osvojio je REGENT RESERVE, a svi su se složili da su ih vina iz Srbije oduševila i nadmašila očekivanja.
Više fotografija možete pogledati na ovom linku.
Novo penušavo vino Aleksandrović
Ekstra suvo roze penušavo vino, 100% pino noar, nastalo tradicionalnom metodom.
Nakon 18 meseci odležavanja na plemenitom talogu donosi nam eleganciju i prefinjenost, voćne mirise jagode i maline sa blagim i suptilnim mirisima kajsije i breskve.
Na ukusu je lagano, hrskavo i izuzetno sveže.
Partnerstvo sa Regionalnom agencijom za privredni razvoj regije Bordo
Na 8. spratu Svetskog Muzeja Vina [La Cité du Vin] upravo je potpisan Memorandum o partnerstvu između Udruženje vinara Šumadije i Regionalne agencije za privredni razvoj regije Bordo.
Na slici je La Cité du Vin, Svetski muzej vina u Bordou, jedinstveni hram vina i vinske kulture, impozantno arhitektonsko zdanje i centar svih vinskih zbivanja u svetu.
Ako se pitate kakve veze ima sa nama, onda znajte da se čak 21 vinska etiketa iz Šumadije nalazi u njemu, a da budemo precizniji – 4 etikete iz Vinarije Aleksandrović.
Šumadija gazi krupnim koracima.
Eno-gastro doživljaj u vinariji Aleksandrović
Dragi ljubitelji vina,
Po prvi put smo pripremili za vas eno-gastro doživljaj uparivanja slasnih zalogaja sa našim vinima, ove subote (13.08.2016.) u Vinariji Aleksandrović. Kao što vam je verovatno i poznato, vinarija Aleksandrović je organizivala uparivanja vina i hrane koje su do sada bila rezervisana isključivo za grupne posete. Na vaš zahtev, ove subote smo odlučili da i vama, istinskim ljubiteljima vina Aleksandrović, omogućimo priliku da doživite jedinstveno sljubljivanje hrane i vina, baš na mestu gde ona i nastaju. Očekuju vas hrana iz srca Šumadije pažljivo uparena sa 6 vina Aleksandrović. Imaćete priliku da premijerno probate neka od vina iz berbe 2015, kao i jedno arhivsko vino, koje već godinama negujemo u našoj vinariji.
Broj osoba je ograničen, a svoje mesto možete rezervisati putem telefona 062/237-148 ili
maila: marketing@vinarijaaleksandrovic.rs
Otvoren Aleksandrović Wine Shop u Banja Luci!
Početak godine, vinarija Aleksandrović je obeležila sjajnim vestima za sve ljubitelje vina iz Republike Srpske. U samom centru Banja Luke, preko puta glavnog ulaza u hotel Bosna, otvoren je novi Wine Shop vinarije Aleksandrović. Vlasnik vinarije Aleksandrović, Božidar Aleksandrović istakao je da je otvaranje Wine Shopa u Banja Luci „ostvarenje želje da se kompletan proizvodni program vinarije Aleksandrović približi sve većem broju ljubitelja vina u Republici Srpskoj“.
Pored kompletne linije od 16 etiketa, ljubiteljima vina je dostupan i veliki izbor ekskluzivnih poklon pakovanja.
Sveti Trifun u vinariji Aleksandrović
Vinarija Aleksandrović je svečano obeležila najznačajniji vinarsko-vinogradarski dan u godini, slavu Sv. Trifun. Na današnji dan slavimo zaštitnika svih vinara i vinogradara. Po starom verovanju, vinogradari po prvi put u novoj kalendarskoj godini, odlaze u vinograd i počinju da orezuju lozu. Nakon jutarnje rezidbe i sečenja slavskog kolača, u prostorijama naše vinarije dočekani su gosti i prijatelji naše kuće.
Šumadija na Belom dvoru
Festival šumadijskih vina, imao je još jedan nastavak, ovaj put na Belom dvoru. Početkom oktobra, vinari Šumadije predstavili su svoja vina diplomatskom koru i zvanicama Belog dvora. Gosti su imali priliku da probaju vina iz Šumadije, ali i da se upute u poneku lekciju proizvodnje i da čuju po čemu su vina iz srca Srbije prepoznatljiva, uz koja jela se slažu i kako se služe.
Premijerno: Potpuno nova Vizija Reserve 2013
Jesen je pravo vreme za crvena vina, a vinarija Aleksandrović je pripremila još jedno iznenađenje za sve ljubitelje vina. Premijerno od ovog oktobra, imaćete priliku da uživate u potpuno novom vinu iz vinarije Aleksandrović, sačinjenom od 70% kaberne frana i 30% kaberne sovinjona, koje će zadržati dobro poznato ime Vizija.
Vizija je vino koje se odlikuje intenzivnim mirisima zrelog šumskog voća i začinskim karakterom. Ukus je pun i kompleksan, fine taninske strukture sa aromama suvih šljiva i vanile koje su nastale u toku višegodišnjeg odležavanja i negovanja ovog vina.
Počela je berba grožđa u vinogradima vinarije Aleksandrović
Krajem avgusta počela je berba grožđa u naših 75 hektara vinograda. Berbu smo otpočeli sortom pino noar, od čijeg grožđa ćete za nekoliko godina imati priliku da uživate u novom penušavom vinu. Sedam dana kasnije, nastavljena je berba belih sorti. A ako je sudeći po prvim indikatorima i rečima našeg glavnog enologa Vladana Nikolića, bela vina iz berbe 2015. biće vrhunskog kvaliteta.
Početkom oktobra je počela i berba crnih sorti merlo i kaberne sovinjon. Tokom berbe, svakoga dana u našim vinogradima je bilo preko 50 radnika.