logo-vinarija

Noviteti iz vinarije Aleksandrović

Vožd je stigao!

Vožd je novo, jedinstveno vino iz naše premijum linije proizvedeno u ograničenoj seriji, u sklopu jednog veoma zahtevnog i inovativnog projekta.

O svim detaljima i specifičnostima proizvodnje govore vlasnik vinarije Božidar Aleksandrović i glavni enolog Vladan Nikolić – pogledajte VIDEO.

BELEŠKA VINARA: Izuzetno bogat i složen aromatski kompleks sačinjen od intenzivnih tonova crvenog i crnog bobičastog voća. Vino je izuzetnog ukusa, mekano sa sočnim taninima, a završnica ukusa je energična, dugotrajna i voćna.

UPARIVANJE SA HRANOM: U Voždu možete uživati nakon bogatog obroka zbog viših koncentracija resveratrola i kvercetina, ali i upariti ga sa specijalitetima od crvenog mesa.

SERVIRANJE: Temperatura: 16 – 18ºC

Napomena: Posle pet godina odležavanja, obavezno dekantirati radi odvajanja od taloga i aeracije.

Sortni sastav: 100% Kaberne Sovinjon

Region: Šumadija, Oplenačko vinogorje

Vinogradi: Kaberne Sovinjon (posebne parcele)

Nadmorska visina vinograda: 270 – 320m

Položaj vinograda: Južna i jugozapadna ekspozicija

Sastav Zemlje: Gajnjača i smonica u kombinaciji sa kamenom.

Veličina boce: 0,750 l

Odležavanje: Barrique

Naziv projekta: Cabernet Sauvignon Wine with Td-enriched Resveratrol and Quercetin Concentrations 

Nosilac konzorcijuma: Vinarija Aleksandrović (Donja Šatornja, Тopolа)

Glavni partner:  Medicinski fakultet univerziteta u Beogradu

Partneri: Mašinski fakultet univerziteta u Beogradu 

  Fakultet organizacionih nauka univerziteta u Beogradu

Sektor: Prehrambena industrija i poljoprivreda 

Kratak opis inovacije: Proces za razvoj jedinstvenog vrhunskog vina namenjenog za domaće i svetsko tržište. Vino će imati povećanu koncentraciju antioksidanata, resveratrola i kvercentina, a istovremeno smanjenu koncentraciju viših alkohola za jedinstven ukus.

Projekat finansira Fond za inovacionu delatnost iz budžeta Republike Srbije sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a kroz Projekat za unapredjenje konkurentnosti i zapošljavanja (sporazum o zajmu sa Svetskom bankom).

Cabernet sauvignon vino sa povećanom koncentarcijom resveratrol i kvercetina 

 

Naziv projekta: Cabernet Sauvignon Wine with Td-enriched Resveratrol and Quercetin Concentrations 

 

Nosilac konzorcijuma: Vinarija Aleksandrović (Donja Šatornja, Topola)

 

Glavni partner: Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu

 

Partneri: Mašinski fakultet Univerzitet u Beogradu

 

Fakultet organizacionih nauka Univerzitet u Beogradu

 

Sektor: Prehrambena industrija i poljoprivreda

 

Kratak opis inovacije: Proces za razvoj jedinstvenog vrhunskog vina namenjenog za domaće i svetsko tržište. Vino će imati povećanu koncentraciju antioksidanata, resveratrola i kvercentina, a istovremeno smanjenu koncentraciju viših alkohola za jedinstven ukus. 

 

Projekat finansira Fond za inovacionu delatnost iz budžeta Republike Srbije sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a kroz Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja (sporazum o zajmu sa Svetskom bankom).

Poziv na javnu raspravu o uticaju na životnu sredinu projekta anti-aging wine

Poziv na javnu raspravu o uticaju na životnu sredinu projekta „Anti-aging wine“ ID50138 po Javnom pozivu za Program saradnje nauke i privrede Fonda za inovacionu delatnost Srbija konzorcijuma u sastavu:

Vinarija Aleksandrović, Vinča,

Medicinski fakultet, Univerzitet Beograd

Mašinski fakultet, Univerzitet Beograd

Fakultet organizacionih nauka, Univerzitet Beograd

Javna rasprava održaće se 11.03.2019. godine, u 12 časova, u prostorijama Vinarije Aleksandrović, u Vinči.

YouTube kanal vinarije Aleksandrović

 

Naš tim odlučio je da u 2018. godini barem jednom mesečno podeli sa vama najvažnije i najnovije informacije putem video materijala.

 

Serijal je otvorio naš enolog Vladan Nikolić sa detaljnim izveštajem o berbi 2017.

Druga epizoda bila je posvećena rezidbi, Steva i Gruja objasnili su zašto je ta operacija vrlo važna u proizvodnji vrhunskih vina.

U trećoj epizodi, Božidar Aleksandrović, vlasnik vinarije govorio je o tradiciji obeležavanja vinogradarske slave, Svetog Trifuna.

 

Sve tri epizode možete pogledati na našem YouTube kanalu, a ukoliko želite da dobijate redovna obaveštenja za svaki novi video kliknite na dugme  SUBSCRIBE .

 

Epizoda 1 | Vladan Nikolić | Berba 2017. – OVDE.

Epizoda 2 | Gruja i Steva | Rezidba – OVDE.

Epizoda 3 | Božidar Aleksandrović | Sveti Trifun – OVDE.

Predstavljena skulptura Bahusa

 

Nedavno je u vinariji Aleksandrović svečano predstavljena skulptura Bahusa. Uz prijatelje i kolege, nazdravili smo u ime ovog neverovatnog umetničkog dela, autora Nebojše Savovića Nesa.

 

Skulptura Bahusa ukrasiće našu arhivu vina, a svi posetioci vinarije imaće priliku da uživaju u ovom remek-delu.

 

TEKST: LINK

 

GALERIJA: LINK

Vinsko veče Aleksandrović u restoranu sa Michelin zvedicom

 

Sa velikim ponosom delimo sa vama lepe vesti iz Kopenhagena. Naš partner, kompanija Vinograd.dk, je u saradnji sa eminentnim „fine dinning“ restoranom Restaurant Kokkeriet organizovala veličanstven događaj uparivanja hrane i Aleksandrović vina, pod nazivom „Winemaker dinner“ (Večera sa vinarom).

 

Broj gostiju bio je ograničen, a njih četrdesetak imalo je priliku da proba 10 vina iz portfolija vinarije Aleksandrović. Njihova nepca osvojio je REGENT RESERVE, a svi su se složili da su ih vina iz Srbije oduševila i nadmašila očekivanja.

 

Više fotografija možete pogledati na ovom linku

Novo penušavo vino Aleksandrović

 

Ekstra suvo roze penušavo vino, 100% pino noar, nastalo tradicionalnom metodom.

 

Nakon 18 meseci odležavanja na plemenitom talogu donosi nam eleganciju i prefinjenost, voćne mirise jagode i maline sa blagim i suptilnim mirisima kajsije i breskve.

 

Na ukusu je lagano, hrskavo i izuzetno sveže. 

Partnerstvo sa Regionalnom agencijom za privredni razvoj regije Bordo

 

Na 8. spratu Svetskog Muzeja Vina [La Cité du Vin] upravo je potpisan Memorandum o partnerstvu između Udruženje vinara Šumadije i Regionalne agencije za privredni razvoj regije Bordo.

 

Na slici je La Cité du Vin, Svetski muzej vina u Bordou, jedinstveni hram vina i vinske kulture, impozantno arhitektonsko zdanje i centar svih vinskih zbivanja u svetu.

 

Ako se pitate kakve veze ima sa nama, onda znajte da se čak 21 vinska etiketa iz Šumadije nalazi u njemu, a da budemo precizniji – 4 etikete iz Vinarije Aleksandrović.

 

Šumadija gazi krupnim koracima.

Eno-gastro doživljaj u vinariji Aleksandrović

 

Dragi ljubitelji vina,

 

Po prvi put smo pripremili za vas eno-gastro doživljaj uparivanja slasnih zalogaja sa našim vinima, ove subote (13.08.2016.) u Vinariji Aleksandrović. Kao što vam je verovatno i poznato, vinarija Aleksandrović je organizivala uparivanja vina i hrane koje su do sada bila rezervisana isključivo za grupne posete. Na vaš zahtev, ove subote smo odlučili da i vama, istinskim ljubiteljima vina Aleksandrović, omogućimo priliku da doživite jedinstveno sljubljivanje hrane i vina, baš na mestu gde ona i nastaju. Očekuju vas hrana iz srca Šumadije pažljivo uparena sa 6 vina Aleksandrović. Imaćete priliku da premijerno probate neka od vina iz berbe 2015, kao i jedno arhivsko vino, koje već godinama negujemo u našoj vinariji.

 

Broj osoba je ograničen, a svoje mesto možete rezervisati putem telefona 062/237-148 ili

maila: marketing@vinarijaaleksandrovic.rs

Otvoren Aleksandrović Wine Shop u Banja Luci!

 

Početak godine, vinarija Aleksandrović je obeležila sjajnim vestima za sve ljubitelje vina iz Republike Srpske. U samom centru Banja Luke, preko puta glavnog ulaza u hotel Bosna, otvoren je novi Wine Shop vinarije Aleksandrović. Vlasnik vinarije Aleksandrović, Božidar Aleksandrović istakao je da je otvaranje Wine Shopa u Banja Luci „ostvarenje želje da se kompletan proizvodni program vinarije Aleksandrović približi sve većem broju ljubitelja vina u Republici Srpskoj“.

 

Pored kompletne linije od 16 etiketa, ljubiteljima vina je dostupan i veliki izbor ekskluzivnih poklon pakovanja.

Sveti Trifun u vinariji Aleksandrović

 

Vinarija Aleksandrović je svečano obeležila najznačajniji vinarsko-vinogradarski dan u godini, slavu Sv. Trifun. Na današnji dan slavimo zaštitnika svih vinara i vinogradara. Po starom verovanju, vinogradari po prvi put u novoj kalendarskoj godini, odlaze u vinograd i počinju da orezuju lozu. Nakon jutarnje rezidbe i sečenja slavskog kolača, u prostorijama naše vinarije dočekani su gosti i prijatelji naše kuće.

Šumadija na Belom dvoru

 

Festival šumadijskih vina, imao je još jedan nastavak, ovaj put na Belom dvoru. Početkom oktobra, vinari Šumadije predstavili su svoja vina diplomatskom koru i zvanicama Belog dvora. Gosti su imali priliku da probaju vina iz Šumadije, ali i da se upute u poneku lekciju proizvodnje i da čuju po čemu su vina iz srca Srbije prepoznatljiva, uz koja jela se slažu i kako se služe.

Premijerno: Potpuno nova Vizija Reserve 2013

 

Jesen je pravo vreme za crvena vina, a vinarija Aleksandrović je pripremila još jedno iznenađenje za sve ljubitelje vina. Premijerno od ovog oktobra, imaćete priliku da uživate u potpuno novom vinu iz vinarije Aleksandrović, sačinjenom od 70% kaberne frana i 30% kaberne sovinjona, koje će zadržati dobro poznato ime Vizija. 

 

Vizija je vino koje se odlikuje intenzivnim mirisima zrelog šumskog voća i začinskim karakterom. Ukus je pun i kompleksan, fine taninske strukture sa aromama suvih šljiva i vanile koje su nastale u toku višegodišnjeg odležavanja i negovanja ovog vina.

Počela je berba grožđa u vinogradima vinarije Aleksandrović

 

Krajem avgusta počela je berba grožđa u naših 75 hektara vinograda. Berbu smo otpočeli sortom pino noar, od čijeg grožđa ćete za nekoliko godina imati priliku da uživate u novom penušavom vinu. Sedam dana kasnije, nastavljena je berba belih sorti. A ako je sudeći po prvim indikatorima i rečima našeg glavnog enologa Vladana Nikolića, bela vina iz berbe 2015. biće vrhunskog kvaliteta.

 

Početkom oktobra je počela i berba crnih sorti merlo i kaberne sovinjon. Tokom berbe, svakoga dana u našim vinogradima je bilo preko 50 radnika.