logo-vinarija

Aleksandrović vina za francuskog predsednika

Prilikom susreta od kog se mnogo očekuje u domaćim političkim krugovima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je prvom čoveku Francuske Emanuelu Makronu ekskluzivan poklon koji sadrži delić pisane istorije našeg naroda ali i vredno parče sadašnjosti, tri srpska vina iz Vinarije Aleksandrović.

Za nas je svakako najzanimljivije šta se nalazilo u specijalnoj drvenoj poklon-kutiji, a iznenadilo je Francuskog predsednika, baš kao i poznavaoce domaće vinske scene.

Šumadijska vina, crveno Trijumf Noir, belo Trijumf Gold i roze Finesa iz premijum linije vinarije sa Oplenca su u neku ruku i donekle malo iznenađenje za domaće ljubitelje vina jer bi možda očekivali da crveni portfolio predstavljaju Rodoslov Grand Reserve, a roze, ne baš najnovija etiketa.

Ali, s obzirom na to da je predsednik Vučić poznat kao veoma dobar poznavalac vina, pretpostavili smo da je upravo on izvršio selekciju etiketa i uz pomoć Božidara Aleksandrovića, vlasnika Vinarije Aleksandrović, pokušali da analiziramo šta, i da li išta stoji iza ovog izbora.

– Potpuno redovnim putem Predsedništvo Srbije nabavlja vina za određene potrebe. Nisam znao za čitavu tu priču i bilo je to znači iznenađenje i za mene, isto kao i izbor etiketa.

* Ali baš uručiti vino od sorte pino noar iz Šumadije, tu tako specifičnu vinsku sortu predsedniku Francuske, zvuči dosta intrigantno kao poruka?

– Pored Bordoa uručiti merlo francuskom predsedniku zvuči kao nešto čime bi ste ga već u startu teško fascinirali, ali pino noar je suptilna, elegantna i pomalo mistična sorta, tako da svakog može da zaintrigira. A taj odabir može da uradi samo neko ko dobro poznaje vinsku priču. Finesa je opet vino iz naše premijum kategorije, vino iz određenih delova vinograda gde je probrano sve najbolje i uklopilo se u poklon već zahvaljujući toj poziciji u portfoliju, naravno uz zahtev da bude po jedno vino od svake boje. Najveći adut koji vinarija Aleksandrović ima je kontinuitet kvaliteta, ali u čitavoj ovoj priči, meni se čini da je najvažnije to da je srpsko vino postiglo taj nivo da se bez problema može odneti i na najviše mesto u Francuskoj, zemlji sa velikom vinskom tradicijom koja je među liderima u prozvodnji vina. I to što su vina Vinarije Aleksandrović bila deo ove priče, o tome ne treba preterano diskutovati, već razmišljati u pravcu trijumfa srpskog vinarstva na neki način.

Mi ćemo još samo dodati da pored neospornog kvaliteta sovinjona Trijumf Gold, samo ime vina „Gold“ asocira na zlato što odgovara nivou najviših međudržavnih poklona, dok se Finesa, kao nešto naročito fino, utančano i prefinjeno poput ovog vina, svakako sadrži u ovoj poklon-poruci političaru i čoveku iz zemlje vrhunskih vina.

Mediji pritom prenose da je predsednik Makron obećao pomoć na bržem putu Srbije u Evropsku uniju, a mi verujemo da će srpska vina učiniti da taj veliki zalogaj brže klizi.

Tekst preuzet sa portala vino.rs