logo-vinarija

Šumadija među 5 najperspektivnijih vinskih regija u svetu

U poslednjih 10 godina veliki uspesi šumadijskih vina na svetskim takmičenjima skrenuli su pažnju na Šumadiju kao vinsku regiju, jer su vina svojim kvalitetom, voćnošću i svežinom donela jednu novu egzotiku. U intervjuu za winesearcher.com, Tom Stevenson, jedan od vodećih autoriteta u svetu vina, uvrstio je Šumadiju, tačnije Oplenačko vinogorje, u jednu od 5 svetskih regija koje vidi kao regiju budućnosti što se tiče proizvodnje vrhunskih vina. Stevenson je u svojoj karijeri napisao 23 knjige koje su objavljene od strane 50 izdavača širom sveta i prevedene na 25 jezika. Njegova specijalnost su penušava vina na koja se posebno osvrnuo u svom intervjuu, gde ne krije svoje prijatno iznenađenje prvim srpskim penušavim vinom – Trijumf Chardonnay. 

Kada je Vinarija Aleksandrović 2008. godine uplovila u svet penušavih vina napravljenih tradicionalnom metodom fermentacije u boci, malo ko u Srbiji je imao veru da penušava vina iz Šumadije imaju bilo kakav potencijal da pariraju šampanjcima uglednih šampanj kuća iz Francuske. Dva čoveka koja stoje iza prvog srpskog penušavog vina – Trijumf Chardonnay, Pierre-Yves Bournerias i Vladan Nikolić, od samog početka su verovali u šumadijski teroar, koji će dati prepoznatljivost srpskom penušavcu. Tako je i nastalo prvo srpsko penušavo vino, kao spoj francuske recepture i tradicije i šumadijskog teroara.

Dve godine za redom, 2014. i 2015., na svetskom šampionatu šampanjaca i penušavih vina (The Champagne and Sparkling Wine World Championships) koje se održava u Londonu, Vinarija Aleksandrović osvojila je zlatne medalje za svoja penušava vina Trijumf Noir i Trijumf Chardonnay, Kao šlag na tortu došao je nacionalni trofej kao i nagrada za jedno od najboljih penušavih vina (best in class) za Trijumf Chardonnay 2009. Trijumf Chardonnay 2009, koji je ujedno i prvo srpsko penušavo vino nastalo tradicionalnom metodom, proglašeno je i za najbolje penušavo vino jugoistočne Evrope. Veliko priznanje za Vinariju Aleksandrović, Šumadiju i Srbiju.

Ovo takmičenje predstavlja najcenjenije i najstrožije nadmetanje šampanjaca i penušavih vina širom sveta, a izuzetnu važnost daje i činjenica da Tom Stevenson kao jedan od najcenjenijih stručnjaka u ovoj oblasti svako vino lično ocenjuje.